Sterke reaksjoner på byrådets kuttforslag

Studenter rammes, studietilbud må reduseres. Så vil arbeidslivet i Oslo miste tilgang på fagfolk med sterkt etterspurt kompetanse. Slik kan Byrådets forslag om kutt i driftsstøtten til Fagskolen Oslo slå ut.
Bilde
Fagskolen Oslo

Fagskolen, studentene og arbeidslivet advarer: Fagskolen Oslo er med sine rundt 1000 studenter blant landets største offentlige fagskoler. Byrådet i Oslo foreslår i sitt budsjettutkast at driftstilskuddet til Fagskolen Oslo kuttes med fem millioner kroner i 2025 og ti millioner kroner i 2026. Foto: Tom Kolstad

Kirsti Andresen
– Budsjettkuttene vil ramme både våre studenter og Oslos arbeidsliv, sier Kirsti Andresen, rektor ved Fagskolen Oslo.

Byrådet i Oslo foreslår i sitt budsjettutkast at driftstilskuddet til Fagskolen Oslo kuttes med fem millioner kroner i 2025 og ti millioner kroner i 2026.

–  Dette er dramatisk for oss. I løpet av to år betyr det en innsparing på 14,5 prosent i vårt driftsbudsjett, noe som sterkt vil ramme vårt studietilbud og våre studenter og deretter Oslos arbeidsliv, sier Kirsti Andresen, rektor ved Fagskolen Oslo.

En viktig skole

Fagskolen Oslo er med sine rundt 1000 studenter blant landets største offentlige fagskoler, og skolen er eid av fylkeskommunen. Årets driftstilskudd er på 69 millioner kroner, og  millionene som kan utebli de nærmeste årene, vil bety mye. Skolen har i dag 35 fast ansatte (primært lærere), og 15 innleide lærere/bransjefolk, og lønnsutgiftene er viktigste post på skolens budsjett. Skolens brede studietilbud innen tekniske fag, ledelsesfag og helse- og oppvekstfag kan også bli kuttet. Samtidig vil mange lære mer: Tall fra Samordna opptak i 2024 viser at skolen hadde 1517 søkere til 509 plasser. 

– Vi er rett og slett forbauset og skuffet. Både Høyre og Venstre, som utgjør flertallet i byrådet, har i sine programmer og ved en rekke anledninger uttrykt en sterk vilje til å styrke fagskolen. Skolen er et viktig ledd i den flerårige satsingen på yrkesfag både nasjonalt og i Oslo.  Vi er eneste fagskole her i Oslo med tekniske fag, og de foreslåtte kuttene vil gi arbeidslivet store utfordringer i årene fremover: Bedriftene vil ikke få kompetansen de etterspør, særlig stort er behovet for bærekraft-kunnskap. Vi har også lenge levert skreddersydde studier til helse- og oppvekstsektoren i Oslo, og bidrar dermed med kompetanse inn i yrker som ivaretar sårbare grupper, sier rektor Andresen.

 

Daniel Kjørberg, konsernsjef OBOS
– Fagskolen Oslo er en nøkkelbrikke i å utvikle den spisskompetansen som Oslos næringsliv trenger for å sikre konkurransekraft og omstilling til en mer bærekraftig og digitalisert fremtid, påpeker Obos-sjefen Daniel Kjørberg. Foto: Trygve Indrelid

Støtte fra næringslivet

En av fagskolens viktigste bærebjelker er nærheten til arbeidslivet – i form av et tett samarbeid med bedrifter og institusjoner. Viktige aktører i næringslivet reagerer derfor kraftig på kuttforslaget. Blant dem er Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS og styreleder i Construction City Cluster og Hovinbyen Sirkulære Oslo:

– Fagskolen Oslo er en nøkkelbrikke i å utvikle den spisskompetansen som Oslos næringsliv trenger for å sikre konkurransekraft og omstilling til en mer bærekraftig og digitalisert fremtid. Fagskolen møter på en svært god måte nye behov i næringslivet fordi den er basert på erfaringskunnskap, faglig kompetanse og praktisk utviklingsarbeid.  Construction City, dit fagskolen etter planen skal flytte i 2025, vil huse om lag 4500 arbeidsplasser, og blir et kompetansesenter for utvikling av byggenæringen og er en viktig del av byrådets satsing på innovasjonsdistriktet Hovinbyen Sirkulære Oslo (HSO). Fagskolen Oslo er avgjørende for å realisere denne satsingen, dessuten for å forsyne små, mellomstore og store bedrifter med den kompetansen byen trenger, ikke minst for å møte Oslo kommunes egne høye ambisjoner innenfor miljø, klima og et seriøst og inkluderende arbeidsliv, sier Kjørberg Siraj.

 

Lars Trondsmo, HR direktør i Veidekke Bygg
– Fagskolen har en av de beste linjene for BIM-teknikere i landet, noe Veidekke rekrutterer jevnlig fra, sier Lars Trondsmo, HR direktør i Veidekke Bygg. Foto: Veidekke

Rekruttering og videreutdanning

Lars Trondsmo, HR direktør i Veidekke Bygg, kommenterer kuttforslaget slik:

– Som landets største entreprenørselskap har Veidekke over mange år hatt gleden av et tett og godt samarbeid med Fagskolen i Oslo. Skolen er både en viktig rekrutteringsarena for fremtidige ansatte og for etter- og videreutdanning av våre eksisterende fagarbeidere. Fagskolen har en av de beste linjene for BIM-teknikere i landet, noe Veidekke rekrutterer jevnlig fra. I bygg- og anleggsnæringen er etter- og videreutdanning en svært viktig del av bransjens evne til å utvikle seg og styrke seg, kanskje spesielt i tider med lavere aktivitet. Det vil være synd for vår bransje om Fagskolen i Oslo ikke får opprettholdt sitt gode og meget relevante utdanningstilbud også i årene fremover.

Karin Engen
– Kombinasjon av teoretisk kompetanse og praktisk anvendelse er helt sentral for å møte behovene i vår bransje, påpeker Karin Engen, HR-direktør i AFGruppen.

– Et senter for videreutdanning

Karin Engen, HR-direktør i AF Gruppen er like tydelig: 

– Fagskolen Oslo har vært en avgjørende partner for AF Gruppen i mange år, både som en rekrutteringsarena og som et senter for videreutdanning av våre fagarbeidere. Vi trenger Fagskolen for å bygge og utvikle morgendagens arbeidskraft. Deres unike kombinasjon av teoretisk kompetanse og praktisk anvendelse er helt sentral for å møte behovene i vår bransje, spesielt innen tekniske fag som BIM, sier Karin Engen.

 

Nina Martinussen, virksomhetsleder ved Vålerengahjemmet bo-og kultursenter.
– Fagskolen i Oslo har videreutdanninger som er tilpasset kompetansebehovet på sykehjem og arbeidsgivernes rammevilkår/muligheter for ressurser til videreutdanning, sier Nina Martinussen, virksomhetsleder ved Vålerengahjemmet bo-og kultursenter. Foto: Privat

Bygger helsekompetanse

Også i helsesektoren ristes det på hodet av mulige nedskjæringer i skoletilbudet:

– Som leder på et sykehjem i Oslo ser jeg at helsearbeidernes kompetanse er avgjørende for beboernes trivsel og trygghet. Fagskolen i Oslo har videreutdanninger som er tilpasset kompetansebehovet på sykehjem og arbeidsgivernes rammevilkår/muligheter for ressurser til videreutdanning. Tilbudet fra Fagskolen må opprettholdes og helst utvides, sier Nina Martinussen, virksomhetsleder ved Vålerengahjemmet bo-og kultursenter.

 

Sandre Hall Amundsen
– Både for dagens og fremtidige studenters skyld håper jeg at Oslo kommune vil revurdere kuttet, sier Sandre Hall Amundsen, leder i studentrådet.

Studentstøtte

Studentene ved fagskolen reagerer slik på byrådets forslag:

– Politikerne i Oslo har lenge ønsket og arbeidet for å øke søkertallene til yrkesfaglig utdanning. Et fravær av videreutdanning etter fagbrev, som fagskolen er, vil jo ikke motivere flere til å satse på yrkesfag. Både for dagens og fremtidige studenters skyld håper jeg at Oslo kommune vil revurdere kuttet og investere i utdanningen som er en langsiktig strategi for å sikre kompetanse og arbeidskraft til byen, sier Sandre Hall Amundsen, student på elkraft og leder i studentrådet på Fagskolen Oslo.

De foreslåtte kuttene for Fagskolen Oslo er en del av en større budsjettpakke for skolesektoren i Oslo. Det endelige budsjettet skal behandles og vedtas i bystyret i løpet av høsten.