Stort behov for ny kompetanse og oppdaterte kunnskaper

Fagkunnskaper og ferdigheter er «ferskvare» - og trenger oppdatering. I løpet av de neste fem årene kan manges kunnskaper være utdaterte. Det er det barske budskapet i en stor, internasjonal undersøkelse utført av World Economic Forum (WEF), altså organisasjonen som arrangerer det årlige økonomiske toppmøtet i Davos.
Bilde
Framtidens jobber
Det er beregnet at hvis verdens arbeidsstyrke består av 100 personer, vil 59 av dem trenge ny opplæring på en eller annen måte innen 2030.
The Future of Jobs Report 2025
The Future of Jobs Report 2025

1000 bedrifter i en rekke land, med i alt 14 millioner ansatte, har i undersøkelsen rapportert om sine behov og sitt syn på utviklingen i årene 2025-2030. En periode der endringene vil bli store, ikke minst på grunn av den digitale utviklingen.

Ca. 40 prosent av arbeidsstyrken vil bli konfrontert med at deres ferdigheter vil bli transformerte eller utdaterte i løpet av de kommende fem årene, fremgår det av undersøkelsen. Et høyt tall, men samtidig i tråd med funnene i tidligere utgaver av undersøkelsen. Tallet har faktisk vært enda høyere, og nedgangen kan skyldes at en økende andel ansatte har satset på videreutdanning eller på annen måte øke sin kompetanse.

Bygningsarbeidere er en av yrkesgruppene som vil oppleve størst økning i antallet jobber fram mot 2030. Det samme gjelder omsorgsyrker som helse- og sosialarbeidere. 

Behovet for nye ferdigheter og kunnskaper går som en rød tråd gjennom WEF-undersøkelsen: Det er beregnet at hvis verdens arbeidsstyrke består av 100 personer, vil 59 av dem trenge ny opplæring på en eller annen måte innen 2030. Og de ansattes kompetanse er et kjernespørsmål for bedriftene: Mangelfull kompetanse ses på som den største hindringen for at bedriftene skal kunne foreta nødvendige endringer og tilpasninger. Hele 85 prosent av bedriftene sier derfor at de har planer om og vil prioritere oppgradering av de ansattes kunnskaper og ferdigheter.

Kilde: The Future of Jobs Report 2025, utgitt av World Economic Forum.