Simulering for livet
«Hva er pulsen? Hvordan puster hun?»
Spørsmålene er alvorlige denne aprildagen på Fagskolen Oslo; hvor dårlig er pasienten? Spørsmålene er også mange – slik det bør bli når rundt 80 personer skal trenes til å bli enda bedre fagfolk. Da må de konfronteres med virkelighetsnære situasjoner, slik de blir i «Escape Room» der en dukke med pust og puls må undersøkes riktig. Dessuten må rebuser løses, bokser låses opp, alt for å komme ut av rommet og videre i treningen.
Vertskap
Pussig? Ja, men også effektivt og lærerikt. Derfor har Lærdal Medical, en ledende produsent av medisinsk utstyr, arrangert Simulation User Network (SUN), et nettverk- og fagmøte i flere år. For første gang var Fagskolen Oslo og Osloskolen vertskap for de ca. 80 deltakerne. Nettverket består av ansatte i primærhelsetjenesten (særlig sykehjem og hjemmetjeneste), på videregående skoler og fagskoler, altså mennesker som jobber med helse- og oppvekstutdanning. Lærdal Medical bidrar med utstyr og kompetanse innen simulering og trening.
Nettverksmøtet varer i to dager, det er gratis, og deltakerne kommer fra store deler av landet. Første dag, som ble åpnet med en videohilsen fra kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, besto av en rekke foredrag. En av innlederne var Olaug Vibe, avdelingsleder for helse- og oppvekstfag ved Fagskolen Oslo, andre bidrag kom fra Oslo Met, USHT (Utviklingssenter for hjemmetjeneste og sykehjem), Lærdal og helsesektoren i Oslo kommune.
Workshops
På dag to måtte deltakerne selv i aksjon. Fem «workshops» sto på programmet, hver av dem på 45 minutter. Mens en gruppe undersøker dukken/pasienten i «Escape Room», blir det jobbet hardt med hjerte- og lungeredning (HLR) i et annet rom: «En, to tre, fire, fem» - og så videre; en nyutviklet app holder rytmen og bidrar med instruksjon for deltakerne som jobber intenst med å holde liv i Lærdal-dukkene.
Etter kvarterlange pauser bærer det videre. I et eget VR-rom (Virtual Reality) entrer deltakerne en virtuell virkelighet. Utstyrt med VR-briller får de velge en pasient, hen ligger i sengen og skal observeres og vurderes; pust, blodtrykk, tester etc.
– Dette utstyret bidrar til å øke observasjons- og vurderingsevnen, og det gir oss også kompetanse i bruk av ny teknologi, forklarer Olaug Vibe, ansvarlig for nettverksmøtet.
Formidler kunnskap
En ivrig deltakerflokk vitner om at simulering, som altså er det sentrale på nettverksmøtet, engasjerer. For deltakerne skal ikke bare bli bedre fagfolk, de skal også lære hvordan de kan bringe kunnskapen videre i sine jobbmiljøer. «Vi skal bidra med verktøy for å gjøre simulering mer gøy, trene på kommunikasjon og situasjonsforståelse», sier Lærdal-representantene på nettverksmøtet. Samtidig påpekes det at noen kan synes det er skummelt å delta i simulering - fordi man da blir eksponert overfor kolleger. Derfor bør det satses på å utvikle team og systemer. Målet er uansett klart; slik trening kan bygge kompetanse og selvtillit.
For fagskolen Oslo var nettverksmøtet en nyttig erfaring – og ikke bare i rollen som vertskap. Olaug Vibe sier det slik:
– Dette handler jo veldig mye om faglig utvikling. Og faglig utvikling er viktig for fagskolen.