
Studiet kvalifiserer for arbeid innen hjemmebasert omsorg, i boenheter som er bemannet med helsepersonell, innen rus og psykisk helsevern i kommunene og innen psykisk helsevern. Illustrasjonsfoto
Psykisk helsearbeid og rusarbeid
Helsesektoren trenger flere medarbeidere med kompetanse innen psykisk helse og rus, fordi stadig flere personer i alle aldre har sammensatte lidelser. Det er viktig at brukeren blir møtt av en helhetlig helsetjeneste. Dette studiet vil gjøre deg bedre i stand til å møte samhandlingsreformens krav om å forebygge, behandle og samhandle bedre.
Studiet vil gi deg spisskompetanse i arbeid med mennesker med psykiske helseproblemer og rusproblematikk.
Du vil lære å planlegge, organisere og iverksette tiltak for brukere i samarbeid med brukere, pårørende, medarbeidere, andre yrkesgrupper, bruker- og pårørendeorganisasjoner og frivillige innenfor helse- og omsorgsektoren. Utdanningen vil kunne gi deg flere meningsfulle arbeidsoppgaver, og du vil oppleve større mestring i ditt arbeid.
Studiet er bygd opp med samlinger over to dager ca 5 ganger pr skoleår og nettundervisning hver annen uke.
Det er gruppearbeid og prosjektarbeid, veiledning og refleksjon over praktiske erfaringer. I tillegg kommer 10 ukers praksis med 30 timer/uke. Praksis kan gjennomføres på egen arbeidsplass, hvis den er relevant for studiet, eller som tradisjonell utplassering på en annen arbeidsplass.
Studiet består av følgende emner:
- Etikk, samhandling og kommunikasjon
- Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid
- Psykiske lidelser og ruslidelser, symptomer og behandling
- Målrettet miljøarbeid - brukermedvirkning og relasjonskompetanse
- Praksis
- Fordypningsoppgave
Studiemodell
- Nettbasert med samlinger (FHH95KN)Varighet: 2 år
Studiepoeng
60 studiepoeng