
Hele fagskolesektoren var samlet på Kuben på Økern i Oslo da den nye stortingsmeldingen for høyere yrkesfaglig utdanning ble lansert i mars 2025. Foto: Vilhelm Thilesen
Verdt å vite om Fagskolen Oslo
Fagskolen Oslo utvikler studietilbud innen ledelsesfag, tekniske fag og helse- og oppvekstfag, alle i nært samarbeid med bransjeorganisasjoner og større virksomheter, både private og offentlige. Alle studietilbudene ved Fagskolen Oslo er godkjent av NOKUT. De strenge kravene som stilles til bl.a. undervisningsmetodikk, lærerkvalifikasjoner og fysiske forhold, gir både studentene og markedet en garanti for studienes høye kvalitet.
Fagskolen tilbyr yrkesrettede studier som bygger på relevant fag-/svennebrev eller generell studiekompetanse. Våre fagskolestudier tar fra ett til to år på heltid. vårt tilbud omfatter også deltid, samlingsbasert og nettbasert undervisning. I tillegg utvikler vi nå kortere studier, såkalte moduler (f.eks. tre måneder). Uansett hva du velger, får du kompetanse som kan brukes direkte i arbeidslivet.
Stort behov, økt status
Fagskolene er kalt «landets best bevarte hemmelighet», men har de siste årene fått en stadig viktigere rolle. Norske virksomheter nærmest roper etter flere fagskole-utdannede, og behovet for dyktige fagfolk er stort i årene som kommer. Mange av våre studenter får tilbud om jobb allerede mens de går hos oss. Gjennom «Lov om høyere yrkesfaglig utdanning» har fagskolene fått et viktig formelt løft og økt status. Den nye loven gir fagskolene studiepoeng som viser læringsutbytte og normert studietid. Et fullt studieår (heltid) på fagskolen gir 60 studiepoeng. Du kan lese mer om opptakskravene til fagskoleutdanning på Samordna opptak.
Lang historie i Oslo
Fagskolen ble opprettet i 1876 under navnet Kristiania tekniske aftenskole. Siden den gang har skolen endret navn, tilholdssted og innhold flere ganger. I 2013 flyttet skolen inn i nye, moderne lokaler i Kuben Yrkesarena på Økern i Oslo. I 2025 tar vi et nytt, viktig skritt; våre tekniske studier flyttes til Construction City (på Ulven), Norges største næringsklynge for bygge-, anleggs- og eiendomsbransjen. Her vil lærere og studenter få et optimalt læringsmiljø, tett på de mange bedriftene.
Våre helse- og oppvekstfag fortsetter på Kuben i moderniserte lokaler og auditorier tilrettelagt for faglig fordypning og utvikling (bl.a. tildelt Merket for god design og Oslo bys arkitekturpris). Skolen vil fremdeles ha en felles administrasjon, en felles «campus» med høye mål for utvikling og samarbeid med aktørene i arbeidslivet.
Virksomhetssamarbeid
Fagskolen Oslo har inngått samarbeidsavtaler med en rekke virksomheter, studiesteder og arbeidslivsorganisasjoner:
Construction City Cluster (CCC) som er en nasjonal næringsklynge for bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen (BAE-bransjen), Omsorgsbygg Oslo KF, Oslo universitetssykehus (OUS), Utdanningsetaten, BIMfag, Forsvarsbygg, KEA - Copenhagen School of design and technology, Kirkens bymisjon, Sykehjemsetaten, ASVL, FLIBA - Fremtidens ledere i Byggeri og Anlæg, VIA University College, Horsens Danmark. Vi samarbeider også tett med hovedorganisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.
Fakta om Fagskolen Oslo:
- Antall studenter: Rundt 970 (skoleåret 2024-2025).
- Antall fast ansatte lærere: 45 i Oslo (skoleåret 2024-2025).
- Antall studieretninger: 20 (skoleåret 2024-2025).
- I tillegg har skolen mange eksterne lærere og forelesere fra andre læresteder og fra aktuelle bransjer.
- Flere studiene gjennomføres med praksis i ulike virksomheter.
- Fagskolen benytter arbeidsmetodene som studentene vil møte i arbeidslivet.
- Skolen har spesialisert seg på digital samhandling, noe skolen fikk Utdanningskvalitetsprisen for.
- Fagskolen gjennomfører entreprenørskap og problembasert læring: Innovasjon i praksis er et program der studentene deltar sammen med studenter fra de store utdanningsinstitusjonene i Oslo. De jobber sammen om problemstillinger hentet fra næringslivet.
- Studentbedrifter – studentene etablerer egen forretningsidé, registrerer virksomheten i Brønnøysund og driver virksomheten gjennom et helt år.
- Innovasjonscamp – studentene deltar i to dager med tett samarbeid med virksomheter som ønsker at studentene skal løse et reelt problem.