Tidligere BIM studenter inspirerer og viser muligheter
De inviterer avgangsstudenter til å fortelle om sitt studieår og hva slags jobb de har startet i. Det er jo ganske unikt i seg selv. Studentene avsluttet på campus i juni og er allerede i nye, spennende jobber. Tar du fagskole er mulighetene mange. Du får en kompetanse som arbeidslivet verdsetter svært høyt.
Nye studenter involveres i fagmiljøet så tidlig som mulig. Dette for å etablere et godt læringsmiljø, være synlige og i tett kontakt med studentene allerede fra dag én. Oppstartsukene for studentene på Fagskolen starter med fadderuker, videre med studieløype for å gi studentene små smakebiter på faglig innhold. Målet er å inspirere, motivere og gi studentene en forsmak på studiet. Særlig er faglig aktiviteter som inviterer til dialog og samarbeid gunstige, da de også gir rammer for sosial samhandling.
BIM studentene ved fagskolen får allerede i uke to besøk av avgangsstudenter som forteller engasjert og inspirerende om egne studier, nye jobber og de gir tips til studieåret.
Gratulerer med studieplassen
– Gratulerer med plassen på studiet, sier Filip til studentene - Gled dere til mye læring og til viktige jobber der dere kan bidra til bærekraftige løsninger!
Filip B. Drogseth er fersk BIM-tekniker i A Bygg AS. Hans bakgrunn er både tømrermester og fagskoleingeniør. Er det rart han er attraktiv for arbeidslivet som skriker etter profesjonelle fagarbeidere? Bare innen 2035 vil Norge mangle 88000 fagarbeidere på alle nivåer.
Digital problemløser
– Jeg er først og fremst en digital problemløser, sier Filip. Opphavene jeg jobber med er prosjektering, regelsjekker og kvalitetssikring, modellering, automatisering og som dronepilot.
– Mitt beste tips til dere som er nye studenter er å delta aktivt i gruppa di og gi et godt inntrykk av deg selv. Husk at bransjen er liten, man møtes igjen. Vær bevisst på å opptre profesjonelt helt fra studiestart. Å bygge nettverk gir deg muligheter i senere jobb, du kan fort treffe en tidligere studiekollega som samarbeidspart. Kjennskap kan legge til rette for oppdrag og videre samarbeid!
Som student er det flott å trene samarbeid. Det er ikke alltid slik at du kommer i gruppe med yndlingspersonene i klassene. Da kan du trene deg på samarbeid og vise frem at du kan samarbeide med forskjellige folk. Benytte anledningen til å vise deg frem for arbeidsgivere og skap synlighet for det du jobber med på skolen. Bruk LinkedIn! Vis deg frem for arbeidsgivere når du er i praksis!
Invester i nettverksbygging
Invester i nettverksbygging blant studentene på fagskolen. – Jeg har enda kontakt med mine medstudenter der vi møtes og kontakter hverandre når vi får faglige utfordringer på jobb. Fint å ha noen å spørre og felleskapet er gull, avslutter Filip.
Christian Kirk er BIM koordinator i C3 BiM AS. C3 BIM AS er et BIM rådgivningsselskap med kontor i Oslo sentrum, etablert av tre BIM spesialister i 2017. De er alle uteksaminert som BIM-teknikere fra Fagskolen Oslo og har praktisk erfaring i byggebransjen. Med deres lidenskap for BIM og erfaringer fra byggeplass bidrar de til bedre samhandling i prosjekter.
Christian har allsidig erfaring som tømrer og har drevet egen virksomhet. Christian inngår som en av flere spesialister som har erfaring som BIM-koordinator fra flere tunge prosjekter, blant annet sykehus og offentlige prosjekter.
Kompetansen jeg lærte på skolen anvendes direkte i jobb
– Veldig gøy å erfare at det jeg lærte på BIM studiet på Fagskolen kan anvendes direkte i jobb. Jeg har allerede fakturert timer i prosjekt!
Marlen Aarem er prosjektansvarlig og har teknisk support i LK Systems. LK Systems er i dag en av Nordens mest toneangivende VVS-leverandører. Marlen er ei drivendes dame. Ved siden av BIM studier og jobb tar hun også studiet Klima, energi og miljø (KEM) på kveldstid.
– Som nyutdannet BIM tekniker startet jeg som prosjektingeniør/BIM tekniker i Caverion Norge. Hva gjorde jeg der? Jeg fikk i oppgave å definere min egen rolle! Dermed startet jeg å holde kurs i BIM og vise nytteverdien av BiM. Videre jobbet jeg med implementering og selvstendige prosjekter, kalkyle og fikk etablert et BiM team.
Teknisk ansvarlig og bidrar til utvikling
I dag er Marlen ansatt i LK Systems AS og arbeider som teknisk ansvarlig der hun bidrar til utvikling, oppgaver som prosjektering, varme, kjøling, teknisk support, mm.
Marlen har mange tips til de nye studentene: BIM studiet er intenst, utfordrende og lærerikt! Nettverk og samarbeid er viktig. Plutselig er du referanse for en i klassen og det fine er at vi tipser hverandre om jobb.
– Det er en bratt læringskurve å starte i jobb, sier Marlen, men fortsetter med å understreke at hun fikk nok kunnskapen på studiet til å gå inn i en BiM rolle.
– Som student er det lurt å fokusere på det du liker og bli skikkelig god i det. Tenk struktur, metoder, sjekklister, innleveringer mm. Jobben handler om struktur - ikke møt opp i møter uforberedt. Ikke gjør det som student eller på jobb! Vær forberedt – det gir god læring og profesjonalitet.
Egil Hægeland gjennomførte BIM anlegg infrastruktur på Fagskolen. Før det tok han utdanning som maskiningeniør og har fagbrev som industrirørlegger. Han er i dag BIM tekniker i Norconsult AS som er et rådgiverselskap rettet mot samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur. Dette dreier seg om markedsområder som samferdsel, bygg og eiendom, fornybar energi, vann og avløp, industri, olje og gass, miljø, sikkerhet, plan, arkitektur – og IT.
Store prosjekter
– Jeg jobber i store prosjekter, et eksempel er et stort komplekst sporområde for vedlikehold og drift av tog for hele Østlandet som foregår i Drammen, sier Egil.
Han anbefaler studentene å bruke tiden best mulig gjennom studieåret.
– Vær tilstede så mye du kan. Lek med programmer! Dykk i det som er gøy! Logg underveis i studiet - det får du bruk for når du kommer i jobb. Du husker ikke alt. Ta vare på loggene i studiet, noter ned bruksanvisninger og vær aktiv på LinkedIn. Her kan du stille spørsmål og oss BIMere synes det er kult å dele BIM kompetanse!
– Jeg blir så inspirert, sier en av de nye studentene, og enda mer gira når jeg hører om de spennende jobbene. Det er så godt å få bekreftet studievalget mitt!
Og etterpå samles både nye og gamle studenter til fredagspils og mingling. Noe bedre studiestart skal det vel letes lenge etter?