Spleisedagen
Hvor mange fikk tilbud om ny jobb denne fredagen?
Vanskelig å vite eksakt, men mulighetene var absolutt til stede.
– Vi skal presentere oss. Og vi vil rekruttere, sa representanter fra flere bedrifter. For det var en «Tinder-stemning» på Kuben denne dagen. Nærmere 20 bedrifter og rundt 200 mennesker møttes på Fagskolen Oslo til «BIM Studentseminar 2025», med undertittel «Menneske/maskin, ta kontroll på dataflyten». I tillegg til foredrag i det store auditoriet Sentralen, var det omfattende aktivitet rundt mange stands, infotavler og teknisk utstyr som var satt opp i møteområdet.
Stort behov
«Interessant». «Nyttig». «Veldig spennende».
Slik lød noen av kommentarene. Og det var altså ikke bare det rent faglige som gjaldt, her handlet det også om jobber.
– Vi vil jo gjerne få tak i de beste hodene, i tillegg til å vise oss fram. Det nærmest skrikes etter BIM-teknikere i dag, og vi har hentet mange fra fagskolene, sier Ole Eftang Rø, BIM-kooordinator i Multiconsult, en av de store aktørene i bransjen
Den kjekke forkortelsen BIM (med det tungvinte navnet Bygnings Informasjons Modellering) er på få blitt et sterkt ønsket innslag på norske byggeplasser og i store prosjekter. Ved hjelp av ulike datamodeller kan BIM-operatørene «se» bygget og alle dets bestanddeler, en uvurderlig hjelp i planleggingen og koordineringen av de mange yrkesgruppene som bidrar. Feil unngås, tid spares. Og mennesker som tilegner seg BIM-kompetanse, blir dermed etterspurte på arbeidsmarkedet.
Økende marked
På kort tid har BIM blitt et av de større studiene på Fagskolen Oslo, og årets BIM studentseminar var den tiende i rekken, forteller koordinator Steffen Hamborg. Møtestedet mellom skolen og bransjen er blitt viktig for begge parter.
Da BIM-studentene Katrine Hamre Sørlie og Julian Hide Næss i sitt foredrag presenterte skolens tilbud og satsing, var et viktig poeng at stadig flere yrkesgrupper og bedrifter ser viktigheten av å ha BIM-kunnskaper i staben. Katrine er utdannet arkitekt, og etter å ha jobbet noen år i arkitektbransjen, valgte hun i fjor å supplere utdannelsen med BIM Konstruksjon, som sammen med Anlegg og infrastruktur og Installasjon utgjør de tre BIM-linjene skolen tilbyr. I alt er det nå rundt 50 BIM-studenter på Fagskolen Oslo
– BIM etterlyses i stadig flere av jobbannonsene for arkitekter. En viss BIM-kompetanse er sterkt ønsket, påpeker Katrine. Også Julian, som er utdannet landskapsingeniør fra NMBU, merker at hans bransje etterspør BIM-kunnskaper. Selv valgte han Fagskolen Oslo fordi han ønsket økte digitale ferdigheter og praksisnær undervisning: – BIM er tverrfaglig, og nivået på studentene er høyt. Vi lærer 200 prosent på ett år, vi rett og slett mates med kunnskap, fortalte de to innlederne humørfylt til forsamlingen.
Snakk norsk!
Morten Ræder, partner i Nordic Office of Architecture og medlem i Arkitekturbedriftenes BIM- og digitaliseringsutvalg, pekte på at BIM-faget og teknologien har gjort store framskritt, men at man ennå ikke er helt i mål. Ikke minst gjelder det i dag å kunne dele innsikt og utvikle en standard.
– Og det må skje i et språk folk snakker og forstår! Vi må utvikle norske begreper og la mennesket være sentrum for løsningene, vi trenger enkle, omforente krav og definisjoner av BIM-leveranser, lød Ræders oppfordring til fagdag-deltakerne.
Mye å holde styr på
Morten Sondre Andresen ga fagdagen et eksempel på at veien fra fagskolen til en interessant jobb er kort. Han har svennebrev i ventilasjons- og blikkenslagerfaget, men etter BIM-studier i 2021-22 jobber han i dag i gruppen BIM- og digitale tjenester hos Sweco. Hele tre i hans eksamens/prosjektgruppe fikk jobb i Sweco, og nå er Morten engasjert i nye Aker sykehus. Bygget, eller snarere byggene, utgjør 191.000 kvadratmeter og er kostnadsberegnet til over 17 milliarder kroner. Omfanget og kompleksiteten er et sterkt bevis på hvorfor BIM stadig blir mer ønsket: Her skal det holdes styres på 150 fagmodeller, hvorav 75 oppdateres ukentlig. Og Morten og hans kolleger har så langt identifisert over en million «objekter», dvs. sprinkelhoder, rør, dører, kabelbroer, ventiler etc. Og antallet bare vokser…
Nok å ta fatt i, altså. Og å snakke om. Derfor var det naturlig at de siste postene på fagdagen het «Snakk med en student» og selvsagt, på en fredag, «AfterBIM».