Hopp til hovedinnholdHopp til hovedinnhold
Bilde av tidligere byggfag-student ved Fagskolen Oslo

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) mener at Fagskolen Oslo har dokumentert gode strategier og systemer for å videreutvikle nye studier i tekniske fag».

Tekst: Lars-Ludvig Røed

Økt selvstyre og tillit til Fagskolen Oslo

Fagskolen Oslo får akkreditering i fagområdet tekniske fag, altså tillatelse til å opprette nye utdanningstilbud uten å søke om statlig godkjenning.

Det er NOKUT, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, som har vedtatt akkrediteringen. NOKUT passer på at norske utdanningsinstitusjoner leverer gode tilbud til studentene, og NOKUTs styre har nå besluttet at Fagskolen Oslo får opprette nye studier i tekniske fag uten å søke NOKUT på forhånd.

I tillegg til Fagskolen Oslo får Fagskolen Vestfold og Telemark akkreditering for sine tekniske fag.

Styrker det tekniske utdanningstilbudet

– Med disse akkrediteringene blir det tekniske utdanningstilbudet styrket ytterligere i to viktige regioner. Begge fagskolene har dokumentert gode strategier og systemer for å videreutvikle fagområdene, sier Kristin Vinje, administrerende direktør i NOKUT.

På Fagskolen Oslo er det stor tilfredshet med den nye akkrediteringen.

– Vi er svært glade for at vår søknad om akkreditering er godkjent. Dette er et resultat av et langvarig og målrettet arbeid der både ansatte og ledelse har deltatt, og vi ser vedtaket som en solid anerkjennelse av skolen og våre kvaliteter. Med NOKUTs godkjennelse blir prosessen med å utvikle nye studier både enklere og raskere, sier Kirsti Andresen, rektor på Fagskolen Oslo.

Den ferske akkrediteringen omfatter utdanninger rettet mot byggfag, elektrofag og scenetekniske fag – inkludert utdanninger i ledelse når disse er spesifikt rettet mot yrkesutøvere på de nevnte fagfeltene.

NOKUTs sakkyndige komité anfører at Fagskolen Oslo har «en strategi med mål og tiltak for å utvikle fagområdet i tråd med relevante utviklingstrekk, som økte behov for fleksible utdanninger og kompetanse innen bærekraft og tverrfaglighet». Fagskolen har også rutiner som vil bidra til å sikre at strategien kan gjennomføres, både når det gjelder økonomisk handlingsrom, infrastruktur og nødvendig kompetanse i fagmiljøet, heter det i vedtaket.

Fagområdeakkreditering omfatter økt ansvaret og flere oppgaver for fagskolen. Vi har derfor rigget oss med ansettelse av en kvalitetsansvarlig for dette arbeidet.

– Jeg ser frem til et godt samarbeid med arbeidslivet og på tvers av avdelinger for å lykkes i dette viktige arbeidet, sier Frode Reitan som er kvalitetsansvarlig ved Fagskolen Oslo.

Tekniske utdanninger flyttes til Construction City

Fagskolen Oslo skal i løpet av 2025 få nye lokaler i "Construction City" på Ulven, her samles utdanningene innen tekniske fag. Flyttingen av disse utdanningene innebærer også at fagskolen blir samlokalisert med andre virksomheter i bygg- og anleggsbransjen, og NOKUT anfører at dette kan gi enda bedre tilgang til aktuell infrastruktur og relevant kompetanse.