Entusiastisk bransje, ivrige studenter
– Jeg sendte ut fem forespørsler. Og fikk fem entusiastiske svar: «Ja! Vi kommer!»
Sven Hårek Kristoffersen er en fornøyd fagskolelærer. Klokken har så vidt passert 9 på morgenen, ute er det mørkt, nå ønsker han velkommen til en ny og annerledes dag for de 28 studentene på linjen Sceneteknisk produksjon. Nyskapningen kalles fagdag - eller skal vi kanskje si en mini-messe? Et møte mellom studenter på Fagskolen Oslo og sentrale aktører/leverandører i den bransjen studentene utdanner seg til å jobbe i.
Teknologi
– De som skal snakke her i dag, vil selvfølgelig presentere sine produkter. Men se ikke bort fra at de samtidig vil slumpe til å fortelle dere viktige ting om teknologien som dere – uansett produktnavn - vil møte i deres framtidige jobber, sier en munter Kristoffersen.
Det handler om lyd og lys og styring av sceneproduksjoner. Om å tilrettelegge for store og små arrangementer, om å bringe alle typer budskap fram til et publikum. Til sånt trengs altså teknologi, en teknologi som er i stadig utvikling. Bransjen er ikke stor, men på Løren i Oslo har 25 bedrifter funnet det nyttig å samle seg – under en felles paraply. Som heter - nettopp - «Samla». Og det er her, i Samlas «black box», et ombygd bilverksted, studenter og leverandører samler seg denne januardagen.
Løfter i flokk
– Bransjen er liten, men alle vil løfte i flokk – samtidig som de konkurrerer, sier Ståle Johan Fossheim, fagskolelærer og koordinator for undervisningen i Sceneteknisk produksjon. De fem leverandørene som deltar denne første gangen, er alle store aktører med anerkjente produkter – og dessuten med innsikt som de gjerne vil formidle.
- Det er bare å spørre, sånn som vi har gjort - fordi undervisningstilbudet tidligere har vært minimalt, sier Magne Riise fra Scandec når han tar fatt på å fortelle om firmaets Luminex-produkter for distribusjon av lyd, lys og bilder i nettverk.
«Nyttig»
Og spørre, det gjør så absolutt studentene. For selv om undervisningstilbudet nå er på plass; dagens 28 studenter er annet kull på studiet som startet høsten 2023, er møtet med bransjefolk noe som verdsettes.
– Veldig nyttig, sier en.
– Lærerikt å få møte flinke folk, sier en annen.
– Fint opplegg, sier en tredje.
Samlinger, nett og prosjekter
Fagdagen på Samla inngår i en av i alt syv fysiske samlinger for studentene. Studiet er heltids, men basert på mye digital undervisning og læring ute i bedriftene, altså der den enkelte student etter avtale er «utplassert». Et viktig element er også prosjektarbeidene, der det arbeides i grupper. Denne torsdagen på Samla er siste del av en fysisk samling som har vart i fire dager.
Sceneteknisk produksjon har siden startet i 2023 vært et attraktivt studium. Søknadstallet det første året oversteg klart antallet tilgjengelige studieplasser, og denne trenden fortsetter. Til hver studieplass i kullet som nå utdannes, var det ca. fire søkere.