And the winner is… TVERRFAGLIGHET!!

200 studenter fra ulike fag og skoler i intenst gruppearbeid i to uker: Slikt blir det resultater og spenstige forslag av. Og alle snakket de varmt om det tverrfaglige.
Bilde
Ungt Entreprenørskap
Da Ungt Entreprenørskap før helgen avsluttet sin to uker lange intense idémyldring/konkurranse, var det ingen tvil: Seieren gikk til de mange gruppenes tverrfaglige innsats. Alle foto: Tom Kolstad

Da Ungt Entreprenørskap før helgen avsluttet sin to uker lange intense idémyldring/konkurranse, var det ingen tvil: Seieren gikk til de mange gruppenes tverrfaglige innsats: Slik kan unge mennesker fra ulike utdanninger og fag samarbeide om å finne nye løsninger på næringslivets utfordringer.

Nærmere 200 var de, studentene fra fire utdanningsinstitusjoner: Fagskolen Oslo, OsloMet, Høyskolen Kristiania og Norges Idrettshøgskole. Sammen skulle de jobbe i grupper (i alt nærmere 30 grupper), og sammen skulle de finne best mulige svar på oppgavene som viktige næringsaktører stiller. Tanken bak er å kople arbeidsliv og utdanninger nærmere sammen ved å gi studentene relevante utfordringer; hva vil DERE foreslå? Kan deres friske «studieøyne» bidra med nye synspunkter og forslag? Og hva kan dere selv lære?

Krevende oppgaver

I alt 26 studenter fra Fagskolen Oslo deltok, alle går de andre år på byggstudier. De fleste av dem fikk bryne seg på en krevende oppgave utformet av Construction City Cluster (altså nettverket/lokalene der fagskolens tekniske linjer skal flytte inn neste år): «Hvordan kan vi utvikle modeller som bidrar til bærekraftig ressursbruk, og på den måten skape konkurransefortrinn for aktører i bygg- og anleggsbransjen?»

Ikke akkurat noen enkel oppgave. Men innsatsviljen var upåklagelig, og løsningene var både varierte og kreative – syntes juryen som bedømte det hele.  Forslagene spente fra å bruke offentlige bygg som lagringsplasser for brukte byggematerialer, mentorprogram for unge ansatte, en ny organisasjon for samarbeide mellom skoler og arbeidsplasser, modelleringsverktøy for kartlegging av naturnedbygging, en ny app/kommunikasjonsplattform, økte insentiver for å velge bærekraftige materialer, nye kontrollsystemer for sikker avfallshåndtering, et nytt offentlig kontrollorgan for bærekraftløsninger – for å nevne noen stikkord.

Lærere på bygglinjen hos Fagskolen Oslo
Lærere på bygglinjen hos Fagskolen Oslo fulgte med på innsatsen til sine studenter. Fra venstre Øivind Eriksen-Vik, Allan Gloinson, Roy Winge, rektor Kirsti Andresen, Espen Schmidt, Arne Sætherø og Anne Drømtorp.

– Lærerikt

Kanskje blir forslagene realisert, kanskje blir nye forretningsidéer og business av dem. Uansett har det vært en lærerik prosess, sier fagskolestudentene Patrick Gjelstenli og Mathias Ellingsen:

– Disse ukene har vært lærerike og interessante. Kult å jobbe tverrfaglig! Det kan kanskje være lettere for de andre studentene å bidra med idéer, mens vi fra fagskolen kan bidra ekstra med det tekniske og konkrete, sier de to. Og får støtte fra medstudent Tommy Børge Autio, også han fra bygglinjen. Hans gruppe vant prisen for beste prosess underveis, i tillegg ble det utdelt priser for beste presentasjon på avslutningen på Sentralen i Oslo sentrum.

Tommys gruppe jobbet med eiendomsspørsmål. Ungt Entreprenørskaps omfattende opplegg var nemlig delt i tre: I tillegg til Construction Citys oppgave på bygg- og anleggssektoren hadde Eiendomsyrker bedt om innspill til endring av forretningsmodell (handler om trippel bunnlinje med innslagene penger, sosialt, miljø), mens Matvett hadde utfordret med en oppgave om matsvinn i kommunene.

Studenter fra bygglinjen på Fagskolen Oslo
Studentene fra bygglinjen på Fagskolen Oslo deltok i ulike tverrfaglige grupper. Fra venstre Patrick Gjelstenli, Mathias Ellingsen og Tommy Børge Autio.

God debut

Ungt Entreprenørskap er et etablert tiltak, mens årets idémyldring/konkurranse var debuten for studentene fra Fagskolen Oslo. Silje Brevik Gundersen, som ledet arbeidet med gruppene i byggsektoren, var svært fornøyd med fagskolens inntreden:

– Studentene fra fagskolen medførte at vi fikk et større tilfang på nettverk og fagpersoner i den viktige researchfasen. Fagskolestudentene sitter på mye kunnskap, og de bidrar til en fin tverrfaglighet. Jeg er imponert over hva gruppene fikk til. Det er jo et nesten vilt konsept å jobbe tett på denne måten i to uker, men studentene tok ansvar og eierskap til prosessen, sier prosjektleder Silje.

Frontrunner

Gruppenes presentasjoner på Sentralen viste at et stort antall fagpersoner var blitt kontaktet og involvert underveis, researchen var omfattende. Helt på egenhånd var gruppene for øvrig ikke. Deres arbeid fulgte en modell kalt Frontrunner, det omfatter innspill og rettledning underveis. På programmet sto bl.a. fysiske befaringer (til byggeplasser), veiledning fra sentrale personer i den aktuelle bransjen, målgruppetenkning og bidrag til «logisk nedskalering» av oppgaven, altså å gjøre besvarelsene konkrete og realistiske. Sentrale stikkord for Frontrunner er forståelse, innsikt, utvikling og løsning.

 

Kirsti Andresen, rektor ved Fagskolen Oslo
Kirsti Andresen, rektor ved Fagskolen Oslo

Kirsti Andresen, rektor Fagskolen Oslo:

– Å delta i Ungt Entreprenørskap er et veldig spennende tilskudd til vår tradisjonelle læring. Våre studenter får nye kunnskaper, og de får samarbeide med andre yrkesgrupper. Dette gir kreativitet, nye innfallsvinkler og forståelse for andres kompetanse og synspunkter. Dessuten er temaet bærekraft viktig, og løsningene viser at tverrfaglighet vil stå sentralt i bransjens framtid.

 

Allan Gloinson, lærer på bygglinjen, Fagskolen Oslo
Allan Gloinson, leder av byggstudiene, Fagskolen Oslo

Allan Gloinson, leder av byggstudiene, Fagskolen Oslo:

– Prosessen her er veldig viktig. Våre studenter på fagskolen er veldig løsningsorienterte og praktiske.  Her lærer de mer prosess, de får nye perspektiver og innblikk i andres kompetanse og tilnærminger. Fagskolen skaffer håndverkerne, mens de andre utdanningsinstitusjonene bidrar med andre utdanninger. Sammen skal de fungere godt i arbeidslivet – og det bidrar disse to ukene godt til.

 

Birgitte Molstad, direktør for bærekraft i OBOS
Birgitte Molstad, direktør for bærekraft i OBOS

Birgitte Molstad, direktør for bærekraft i OBOS:

– Bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen står overfor mange komplekse problemstillinger i det grønne skiftet. Vi i OBOS har tro på at skal vi klare å løse disse må vi jobbe sammen, dele erfaring og ikke minst oppsøke ny inspirasjon og kompetanse for å komme videre.  Å være med å på Oslo Entreprenørskapsliga, i regi av Construction City Cluster og Ungt Entreprenørskap, er en av flere måter vi kan få nye ideer og inspirasjon på.